CategoriesBlog

Καβαλέτα

Καβαλέτο τρίποδο οξιάς Καβαλέτο τρίποδο λεύκας

Καβαλέτα

Τα καβαλέτα χρησιμοποιούνται κυρίως από ζωγράφους με σκοπό να στηρίζουν την επιφάνεια στην οποία δημιουργούν το έργο τους. Η συνηθέστερη επιφάνεια εργασίας είναι ο τελαρωμένος καμβάς, ενώ μπορεί να είναι και χαρτόνι, ακουαρέλα, κόντρα πλακέ κ.α.

Συγκρατούν την επιφάνεια εργασίας σε κλίση περίπου 20° η οποία μάλιστα αρκετές φορές είναι ρυθμιζόμενη, ώστε να μπορούν οι καλλιτέχνες να φιλοτεχνούν με μεγάλη άνεση και ευχέρεια.

Συνήθως είναι κατασκευασμένα από ξύλο, αλλά μπορούμε να βρούμε καβαλέτα και από αλουμίνιο ή ατσάλι.

Ιστορία

Τα καβαλέτα χρησιμοποιούνται από τα αρχαία χρόνια και η επικρατέστερη άποψη είναι ότι η πρώτη χρήση τους έγινε στα χρόνια των αρχαίων Αιγυπτίων. Μία από τις πρώτες γραπτές αναφορές, είναι αυτή του Πλίνιου του Πρεσβύτερου ο οποίος κάνει αναφορά σε ένα «μεγάλο πάνελ» τοποθετημένο επάνω σε ένα καβαλέτο.

Τύποι

Υπάρχουν διάφοροι τύποι και σχέδια καβαλέτων. Οι πιο βασικοί είναι τα επιτραπέζια, τα «υπαίθρου» και τα «studio». Μπορούν να είναι πτυσσόμενα ή μη και σε διάφορα σχέδια. Τα πιο βασικά σχέδια είναι σε σχήμα «Α» και σε σχήμα «H».

«Α»

Καβαλέτα τύπου ΑΤα καβαλέτα σε σχήμα «Α» είναι τρίποδα, με τα δύο πόδια να σχηματίζουν ένα «Λ» μπροστά και ένα τρίτο να «φεύγει» προς τα πίσω για τη στήριξη του καβαλέτου. Είναι  βολικά στη μεταφορά και στην αποθήκευση, αφού το πίσω πόδι μπορεί να μαζευτεί ώστε να μειώνεται σημαντικά ο απαιτούμενος χώρος για αποθήκευση.

Συνήθως διαθέτουν και ένα κάθετο στήριγμα που βοηθά στη αύξηση της σταθερότητας, ενώ υπάρχει και ένας ανεξάρτητος μηχανισμός που επιτρέπει τη ρύθμιση του ύψους του καβαλέτου.

«Η»

Καβαλέτα τύπου Η

Τα καβαλέτα με σχήμα «Η» διακρίνονται για την ισχυρή και σταθερή τους βάση. Θεωρούνται πιο ανθεκτικά από τα υπόλοιπα, είναι όμως πιο κατάλληλα για χρήση σε χώρους όπου τα καβαλέτα τοποθετούνται μόνιμα και δεν απαιτείται συνεχής μετακίνηση.  Πολλά από αυτά διαθέτουν και επιπλέον χώρους για την αποθήκευση του εξοπλισμού που χρησιμοποιούν οι καλλιτέχνες. Επίσης μπορούν να λυθούν για ευκολότερη συντήρηση και καθαρισμό.

Είδη

Επιτραπέζια

Ένα ακόμα είδος καβαλέτων είναι τα επιτραπέζια. Πρόκειται για μικρότερα καβαλέτα που είναι προορισμένα για χρήση σε περιορισμένο χώρο, κυρίως επάνω σε κάποιο τραπέζι ή πάγκο. Μπορούν να συγκρατήσουν έργα μικρότερου μεγέθους και παρέχουν όλες τις ευκολίες αφού πρόκειται για πλήρως λειτουργικά καβαλέτα.

Παιδικά

Παιδικά καβαλέτα

Τα παιδικά καβαλέτα κατασκευάζονται με σκοπό την υψηλή αντοχή και συνήθως έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία για πιο εύκολο καθαρισμό. Συνήθως είναι μικρότερα σε μέγεθος από αυτά των ενηλίκων, αλλά διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες ρυθμίσεις.

Studio

Τα καβαλέτα για Studio είναι συνήθως σε μορφή «H», χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Πολλές φορές διαθέτουν βαρούλκα, ιστούς και καρούλια, καθώς και χώρους αποθήκευσης αντικειμένων.

Τα μεγαλύτερα μοντέλα μπορούν να κρατήσουν επιφάνειες εργασίας έως και 90 περίπου κιλά, ενώ η διάσταση μπορεί και να ξεπερνά τα 2 μέτρα.

Εκτός από τη χρήση κατά τη διάρκεια δημιουργίας , μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την έκθεση-παρουσίαση έργων τέχνης.

Υπαίθρου

Τα καβαλέτα υπαίθρου, συνήθως είναι σπαστά, τύπου “A”, για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση. Συνήθως είναι τρίποδα μεσαίου ή και μικρού μεγέθους και αρκετές φορές διαθέτουν τηλεσκοπικά «πόδια». Και σε αυτά μπορεί να υπάρχει κάποιος χώρος αποθήκευσης εξοπλισμού, ενώ σε κάποια μοντέλα μπορούν να προσαρμοστούν ιμάντες μεταφοράς.

Καβαλέτα από την XLGStand

ΚαβαλέταΤα καβαλέτα της XLGStand είναι κατασκευασμένα στις εγκαταστάσεις μας και διακρίνονται για το σχεδιασμό τους, την υψηλή ποιότητα και εξαιρετική αντοχή τους. Είναι εύχρηστα και μπορείτε να τα βρείτε σε μεγάλη ποικιλία ειδών, τύπων και μεγεθών.

Χρησιμοποιούμε  ξύλο λεύκας, οξιάς κορυφαίας ποιότητας και ξεχωρίζουν για την ποιοτική κατασκευή και τις δυνατότητες πολλαπλών ρυθμίσεων, που τα καθιστούν ιδανικά για κάθε καλλιτέχνη ανεξάρτητα από το βαθμό εμπειρίας.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα καβαλέτα, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές τους μπορείτε να καλέσετε στο 210 94 30 219 ή να στείλετε ένα email στο [email protected] και να επικοινωνήσετε με τα εξειδικευμένα στελέχη μας ώστε να επιλέξετε το πλέον κατάλληλο καβαλέτο για εσάς.